L’home dels nassos

L’home dels nassos
Ornamentació nadalenca a la plaça de l’Assumpció
De l’1 de desembre de 2023 al 8 de gener del 2024

El projecte “Nadal amb Flors” de l’Ajuntament de Girona busca l’ornamentació nadalenca prioritzant elements vegetals, naturals i sostenibles.

La proposta L’home dels nassos impulsada per l’escultora Elena García i la il·lustradora Neus Ponsetí busca representar l’esperit de la vegetació i la degeneració de la representació de l’any amb el personatge tradicional de la mitologia catalana l’home dels nassos que té diferents versions entre el territori català.

A la província de Girona es diu que és un personatge que té tants nassos com dies té l’any (o com dies li resten). Per tant, surt per cap d’any – el primer dia de l’any, o l’últim–, ja que només té un nas. La gràcia d’aquest mite és que se’ls hi diu als nens que se l’ha vist a algun carrer d’aprop, i corren a buscar el que creuen que és un home amb 365 nassos.

Segons Joan Amades, aquest personatge representa l’esperit de la vegetació i prové de la degeneració de la representació de l’any com l’arbre dels nassos.

A la Catalunya Nord s’explica que vivia dins la soca d’un arbre i que vestia amb fulles de quatre colors diferents.

Aquesta proposta utilitza elements vegetals, naturals i reutilitzats. I amb la cessió temporal d’alguns elements del Catàleg de Temps de Flors de l’Ajuntament de Girona.

Situat a un dels costats de la plaça de l’Assumpció, s’integra un capgros sobre un dels arbres de la plaça que representa l’home dels nassos.

Aquest home vell simbolitza el pas del temps, i té una barba frondosa, de la qual surten els nassos que té, com si fossin bolets de soca.

El capgròs s’ha modelat amb la tècnica tradicional dels capgrossos, el paper maché.
Els nassos s’han fet un a un gràcies a la participació ciutadana, a través d’un motlle d’alginat omplert de guix.

Moltes gràcies a tots els participants que heu aportat el vostre nas i que ens heu ajudat a impulsar aquest projecte!

Elena García i Neus Ponsetí

Client: Ajuntament de Girona
MAKING OFF: